Bizi takip edin
Diller tr en

OSTİM


OSTİM

 

 

100. Yıl Bulvarı No: 101/A, 06370, Ostim / Ankara-TÜRKİYE 
T: +90(312) 3855090  | F: +90(312) 3545898 
 |  ostim@ostim.org.tr

 

 

 

Ülke sanayisinin ve küçük işletmelerin gelişip büyümesindeki hayati koşulun sanayicilere rekabet ve üretim şartlarına uygun bir üretim ortamı hazırlamak olduğuna inanan kurucular, bu ihtiyaçtan hareketle OSTİM Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurmuşlardır.

OSTİM’i Küçük sanayicilerin verimlerini artıracak, bir arada olmanın verdiği güç ve sinerji ile Türk sanayisinin önemli merkezlerinden biri olarak tasarlayan kurucu başkan Cevat Dündar ve proje arkadaşları, ilk adımı müteşebbis bir ruhla büyük uğraşlar vererek şehrin dışında 3 milyon metrekarelik bir alanı satın alarak atmışlardır.

Dönemin şartları içinde hayal denilebilecek bu girişimin inanç ve azimle arkasında duran Cevat Dündar ve kurucular uzak görüşlülükleri sayesinde projeyi, 7 yıllık bir mücadeleyle 1975 yılında inşaat aşamasına getirmiş, bu günün KOBİ kenti OSTİM’in temellerini atmışlardır.

Bu yıllardan itibaren inşaatları hızla sürdüren Turan Çiğdem ve Yönetim Kurulu liderliğindeki OSTİM, 80’li yıllarda yapılaşmasını önemli ölçüde tamamlamış, pay sahipleri atölyelerine taşınmış, tezgâh sesleri “Üreten Türkiye’nin” müjdesini vermiştir.

1992 yılından itibaren OSTİM bayrağını teslim alan Orhan Aydın liderliğindeki yeni OSTİM Yönetim Kurulu, bölgenin yol, su, kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik ve çevre düzenlemesi gibi altyapı sorunlarının yanı sıra küçük sanayicinin rekabet gücünü belirleyen tüm üst yapı unsurlarını da çalışma programına almıştır.

Bu hedefle yola çıkan kooperatif, yapılaşma ve kentleşme çalışmalarının yanında “Üreten OSTİM’in” ihtiyaçlarına cevap verecek kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların hizmet vermelerini sağlamak için girişimlerde bulunmuş, arsa tahsisi, alt yapı ve üst yapı destekleriyle faaliyete geçmelerini sağlamıştır.

Hizmet vermeye başladığı yıllardan bu güne dek 2550 atölye, 1393 işyeri ve büro, 1800 konutun inşasına imza atmış olan OSTİM Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi; rekabetçi bir sanayi kentinin oluşmasında başrol oynayan yeni yıldızların kuruluşuna öncülük etmiştir.
Ankara, kamu yönetimi ve bürokrasi şehri olarak tanımlanan bir yer olarak tanımlanır. OSTİM tam da bu noktada çok önemli bir isim, bir aktördür. Bölgemizi, Ankara’da sanayileşme dönüşümünü sağlayan en önemli duraklardan biri olarak gösterebiliriz.

Bölgemiz 1998 yılında Organize Sanayi Bölgesi statüsü kazanmıştır. Bu tarihten sonra OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tüzel kişiliğini kazanan bölgemiz çalışmalarını 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri kanununa göre yürütmektedir.
OSTİM, başkent Ankara’da, 5 milyon metrekarede, 17 ana sektörde, 139 iş kolunda, onbinlerce farklı ürün, 5 bin 200 işletme, 60 bin çalışanıyla bir sanayi kentidir. Ankara’daki 18 üniversite, 8 teknopark, 12 sanayi bölgesi, onbinlerce işletme ve yüzbinden fazla profesyonelle yeni bir kalkınma ekosistemi olan OSTİM, çağın gereklerine uygun altyapı, işbirliği ve dış tedariğe elverişli üstyapı unsurlarıyla rekabetçi ve yenilikçi projelerin bir parçası olmak isteyen yatırımcılara fırsatlar sunmaktadır. Farklı sektörlerde yedek parça ve yan sanayi imalatından komple endüstriyel tesis kurulumuna kadar çok geniş yelpazede faaliyet gösteren, esnek imalat yeteneğine sahip işletmeleriyle Türkiye’nin en büyük tedarik merkezidir.
Bölgemiz, Ankara’da sanayi olgusunu oluşturmuştur. OSTİM’de kurulan ilk firmalardan bazıları, işlerini burada büyütmüştür. Bu açıdan baktığımızda, Ankara’nın hemen hemen tüm sanayi firmalarının bir OSTİM geçmişi vardır. OSTİM’in, Ankara’nın, hatta Türkiye’nin sanayileşmesine yönelik bir kuluçka ve okul görevi gördüğünü söyleyebiliriz. Kısaca Ankara’yı memur şehrinden sanayi şehrine dönüştürdü diyebiliriz.

YERLİ SANAYİNİN MİLLİ KİMLİĞİ
Dünyanın sayılı üretim alanlarından biri olan OSTİM, kuruluşundaki vizyonunu geliştirerek bugün bölgesinde ve yakın coğrafyada örnek bir model haline gelmiştir. Yalnızca üretmekle kalmayıp farklı kulvarlara açılmış, yerli sanayinin milli bir kimlik kazanmasında öncü rol üstlenmiştir. Türkiye’deki başarısını kanıtlayan ve uluslararası alanda örnek gösterilen, tasarımından üretimine kadar bir çok milli projenin ana aktörlerinden biri durumunda olan OSTİM; bilgi ve tecrübelerini Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Balkanlar başta olmak üzere tüm dünya ile paylaşmaktadır.
OSTİM, 6 ayrı sektörde kümelenme modelinin en başarılı örneklerini sergilemektedir. Kümelenme çalışmaları, ulusal ve uluslararası rekabette OSTİM’e ve küme üyesi firmalara ivme kazandırmaktadır. Bu sayede, yüksek nitelikli KOBİ’ler, üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi değer zinciri oluşturan paydaşlarla ortak bir vizyonda buluşmaktadır.
Küme başlıklarımız şunlardır: 1. OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi, 2. OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, 3. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, 4. OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, 5. OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi, 6. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi.

http://www.ostim.org.tr/

 

 

 

orhan aydın

 

 

Orhan AYDIN 

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı

orhan.aydin@ostim.com.tr

 

 

 

1952 yılında Kızılcahamam’da doğdu. 1971’de Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1975-1979 yılları arasında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Dairesinde makine mühendisi olarak çalıştı.
Askerlik hizmetini 1980 yılında tamamladıktan sonra memurluktan ayrılan Aydın, Ostim Sanayi Sitesi’nde serbest mühendislik ve ticari alandaki faaliyetlerini sürdürürken Yeni Ostim ve Özanadolu Kooperatiflerinin kurucu üyeliği ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerinde bulundu.
1992 yılında Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Halen yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Ostim Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün de kuruluşunda görev aldı.
Orhan Aydın Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nin misyonuna ve üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak Kobi’lere çeşitli hizmetler veren; Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş., Ostim Otoprodüksiyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ostim Sektörel Dış Ticaret A.Ş., Ostim Vakfı, Ostim Radyo Televizyon, Ostimspor, Ostim Medya, Ostim Teknopark, Ostim’in rekabet gücünü artıracak kümelenme çalışmalarının başlatılması gibi -bir sanayi bölgesi için ilk ve öncü- kurum, kuruluş ve projelerin oluşturulmasında ve yürütülmesinde liderlik ve yöneticilik yaptı.
MÜSİAD, ÜSİMP, Ankara Kalkınma Ajansı, TAI, ASELSAN yönetim kurullarında ve halen ASO Disiplin Kurulunda görev alan Aydın, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve platformun çalışmalarına da aktif destek vermektedir. 
Aydın’ın yerli sanayiyi geliştirmek ideali ile Ostim’de hayata geçirdiği organizasyonlar ve projeler sonucu elde edilen başarılar KOBİ’ler ve sanayileşme konusunda kamu ve özel kuruluşları tarafından incelenerek bölgesel kalkınma ve yerli sanayi konusunda bilgi, tecrübe ve çalışmaları referans olarak kullanılmıştır. Halen yerli üretim, offset, kümelenme, kamu-özel sektör işbirliği (PPP), üniversite sanayi işbirliği, proje bazında ürün geliştirme ve imalatın yerlileştirilmesi gibi konularda hem fikir hem de icraat düzeyinde proaktif olarak çalışmaktadır.
Orhan Aydın, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve D-8 ülkeleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen toplantılara davet edilmiş, bu toplantılarda özelikle sanayi bölgeleri ve yönetimi, sanayileşme politikaları, bölgesel kalkınma, sürdürülebilir sanayi gibi konularda fikirlerini uluslararası platformlarda da ilgili taraflarla paylaşma imkânı bulmuştur.
Orhan Aydın, evli ve dört çocuk babasıdır

adem arıcı

 

 

 

Adem ARICI

OSTİM Bölge Müdürü

adem.arici@ostim.com.tr

 

 

 

 

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden 1994 yılında mezun oldum ve Konya’da çeşitli özel firmalarda çalıştım. Ardından 1995 yılında Ankara’da yine özel bir firmada proje ve inşaat konusunda çeşitli işlerde görev yaptım. 1997 yılında kendi firmamı kurdum ve proje inşat ve Devlet taahhüt ve tadilat işlerini yaptım. 2001 yılında firmamı kapatarak 2002 yılında Ostim Organize Sanayi Bölgesi İmar Müdürlüğü’nde Proje ve İnşaat kontrolörü olarak işe başladım. Yine aynı yıl içerisinde İmar Müdür Yardımcılığı görevine getirildim. 2004 yılı başında Ostim OSB İmar Müdürlüğü görevine getirildim. 2008 yılında Ostim Organize Sanayi Bölge Müdürü olarak atandım. Halen Ostim OSB Bölge Müdürü görevini devam ettirmekteyim.